Przepis na sukces

Naszym tajnym przepisem na prawdopodobnie najsmaczniejsze lody na świecie są zawsze świeże owoce i domowej roboty sosy!

Truskawki to bomba witaminowa i afrodyzjak

 

Truskawki przez wielu uwielbiane  nie są wytworem natury, a botaników. Zostały one stworzone na polecenie francuskiego króla Ludwika XIV w XVII wieku poprzez skrzyżowanie dwóch odmian poziomek – małej wirginijskiej i olbrzymiej chilijskiej

 

 Nazwa pochodzi od wyrazu dźwiękonaśladowczego „trusk”, który to oznacza szelest, który można usłyszeć podczas odrywania z nich szypułek.

Truskawki są świetnym źródłem witamin i minerałów. Posiadają więcej witaminy C i PP niż grejpfruty, czy cytryny i dzięki temu korzystnie wpływają na odporność naszego organizmu i odpowiednie natlenienie krwi. Zawarte w nich pektyny pomagają w oczyszczaniu jelit z resztek pokarmu, a sole organiczne poprawiają przemianę materii. Dodatkowo truskawki dostarczają wapń i fosfor, które odpowiadają za mocne kości i zdrowe mięśnie, a w raz z magnezem to idealne połączenie odkwaszające organizm. Na liście prozdrowotnych substancji zawartych w truskawkach nie może zabraknąć fitocydów, czyli związków o właściwościach bakteriobójczych i kwas elagowego, który stosowany jest w profilaktyce nowotworów. Do tego dochodzi ich niska kaloryczność- 100g to około 30 kcal.

 

Sercowaty kształt i czerwony kolor truskawki stały się symbolem greckiej bogini miłości Wenus. We Francji istnieje zwyczaj, że jeśli chce się rozkochać w sobie drugą osobę należy podzielić się z nią tym owocem, a nowożeńcom o poranku podawano zupę truskawkową, co miało zapewnić im długie lata w szczęściu i miłości.

truskawka, fruit, wedding

Kakao wydłuża życie

 

 

Nasz sos czekoladowy robimy starannie każdego dnia, by był świeży i pyszny.

 

Właściwości zdrowotne kakao docenili już Majowie i Aztekowie. Napój przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca był  nazywany napojem bogów.

 

 

Kakao jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny.

 

Kakao zawiera dopamina, serotonina i tryptofan, które korzystnie wpływa na procesy metaboliczne w mózgu

 

Przy spadkach nastroju lub w sytuacjach stresowych warto  sięgnąć po czekoladę. Wspomniane substancje biorą udział w produkcji endorfin, co wpływa na poprawę samopoczucia.

 

 

Badacze z Harvard Medical School na czele z profesorem Normanem Hollenbergiem analizowali dietę plemienia Kuna z Panamy i odkryli, że jego członkowie, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znaczniej dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję.

 

kakao, homemade sauces

Borówki  to owoc XXI wieku

W czasie II Wojny Światowej podawano borówki pilotom RAF-u, by zwiększyć ich zdolność do widzenia w nocy. 

Każdy z nas, kto korzysta z komputera, smartfona czy telewizora w trosce o swój wzrok powinien zadbać w borówki w swojej diecie.  

Borówki jako eliksir młodości, uwalniają nadmiar wolnych rodników, przyspieszają regeneracje zniszczonych komórek nerwowych oraz pobudzają proces powstawania nowych. Dzięki temu opóźniony jest proces starzenia się , powstawania zmarszczek,a cera staję się ładniejsza i bardziej zdrowa.

Ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy, dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom.

Obniżają zły cholesterol, mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, przewodu pokarmowego oraz wzroku. 

Są źródłem witaminy K i C oraz magnatu i błonnika.

Borówki to zdrowe słodycze

Pomagają  w  leczeniu cukrzycy typu 2 i wspierają w walce o utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Każde dziecko od najmłodszych lat może jeść słodkie, zdrowe borówki.

Największe europejskie uprawy borówki amerykańskiej znajdują się w Europie.

Borówka jest rośliną długowieczną, odpowiednio uprawiana i pielęgnowana może przetrwać nawet 20 lat.